De boerenkoolrit van 2014 was er één van een ongekende omvang, bijna 75 HDKS-ers die zich de boerenkoolstamppot heel goed lieten smaken. Hoewel ik zelf niet aan het actieve ochtenddeel deelgenomen had vanwege knieproblemen kon ik wel op basis van de mooie foto’s van de site en de verhalen van de HDKS-ers die wel gefietst hadden en die tijdens het boerenkoolbuffet de ervaring met ons wilden delen opmaken dat dit ook dit keer als zeer geslaagd kan worden beschouwd.
Het weer was ook bij deze editie schitterend om lekker in de zon een laatste ritje ten maken op de racefiets. Het is dus een traditie geworden dat we jaarlijks een boerenkoolbuffet genieten in ons clubhuis (ja, café van de Schepop heeft dit predicaat na bijna 35 jaar echt verdiend) aan de hoofdweg te Emst.
Het vertrek was op de 26e oktober net als altijd op zondagmorgen om 9.30 uur bij het Willie van Essenplein aan de hoofdweg te Emst. De HDKS-ers werden in 2 fietsgroepen verdeeld. Een snelle groep en een groep minder snelle fietsers aangevuld met jonge fietsers (zeg maar de toekomst van HDKS) met hun ouders. Uit de foto’s die onderweg gemaakt zijn viel op te maken dat beide groepen van rond de 25 fietsers per groep met veel plezier voor de laatste keer de weg op wilden. Het rondje ging (zo als de laatste min of meer gebruikelijk is geworden) langs
de IJssel (mooi in de zon) en via Wapenveld ging het via de Zuidweg van Heerde via Epe naar Emst.
Het eetcafé van de Schepop zat tegen 12.15 uur helemaal vol en voordat er kon worden aangevallen aan het boerenkoolbuffet kreeg een ieder naast de kop koffie ook nog eens 2 munten van de HDKS voorzitter om de dorst te lessen. Ineke kwam af en toe kijken of alles naar wens was klaargezet. Toen het sein kwam van Ineke dat alles ook vanuit de keuken naar de 2 opscheptafels was gebracht nam de voorzitter Wim Schakelaar van HDKS het woord en heette iedereen van harte welkom. Hij gaf aan dat de activiteit de afgelopen jaren tot een echte topper is uitgegroeid. Hij wenste daarna iedereen een smakelijk eten toe.
Dat het smakelijk was werd al snel duidelijk, het rumoer was tijdens het eten flink afgenomen en menigeen werd niet 2 maar zelfs 3 keer gespot aan de opscheptafels. Regelmatig werden vanuit de keuken de schalen aangevuld. Het is niet uitgesloten dat voor de editie van 2015 een voorinschrijving nodig zal zijn of Café van de Schepop moet nog uitbreidingsplannen voor het Eetcafé in gedachten hebben. Naast de gebruikelijk grote vaste kern van HDKS-er waren er ook veel jeugdleden met hun ouders die zich het buffet goed lieten smaken. Het is voor het HDKS bestuur te overwegen om deze traditionele boerenkoolrit ook te voorzien van 3 sterren en de naam aan te passen tot “boerenkoolrit klassieker”.