VERSLAG EMSTER VELDTOERTOCHT
19 oktober 2013

 

Door Henk Boeve

Met 1274 deelnemers kan de Gisola Emster Veldtoertocht, die dit jaar voor de tweede keer als “klassieker” de boeken ingaat, terug zien op een geweldig mooie dag.
Er waren dan ook alleen maar blije gezichten van zowel de organisatie, maar ook zeer zeker van de deelnemers.  Alles werkte zaterdag ook mee.
Het weer was schitterend.
Parcours lag er geweldig bij.
Prima samenwerking met vv Emst.
En de deelnemers werden muzikaal aan de finish onthaald door boerenkapel de Heuischudders.

Vanaf half negen ’s morgens was het een komen en gaan van mountainbikers bij sportpark ’t Hanendarp.
Het parkeerteam had zijn handen vol aan de toestroom van auto’s met fietsers. Vakkundig werd alles in goede banen geleid naar de weilanden van de fam. Braakman, waar de auto’s geparkeerd konden worden.
Af en toe een file.
Vele inwoners van Emst hebben dit nog nooit meegemaakt. Een file in Emst. Kan dat ook nog, vroeg men zich af. Ja natuurlijk, alleen tijdens de Gisola Emster Veldtoertocht, merkte één van de deelnemers op.

Het was druk bij de inschrijftafels, maar geen stress bij de ervaren inschrijfdames en heren.
Dit jaar kon men zich wederom inschrijven via Scan & Co en dat was een groot succes.
Alle NTFU en KNWU leden hebben een pasje en met dit pasje kan men dan supersnel inschrijven.
Dit jaar maakten daar 559 deelnemers gebruik van.

De Gisola Emster Veldtoertocht staat bekend door zijn perfecte organisatie en zaterdag klopte alles.
Ruim 75 vrijwilligers van wielerclub Houdt de Ketting Strak onder leiding van Herman Jan van Petersen hadden er ook alles aan gedaan om de felbegeerde titel van “klassieker”, die twee jaar geleden werd behaald, wederom waar te maken.
En volgens de vele deelnemers is men daar helemaal in geslaagd.

Deelnemers konden kiezen voor een tocht van 30, 45 of 60 km.
180 deelnemers kozen voor de 30 km; 608 voor de 45 km; 407 voor de 60 km en van 79 is het niet bekend.
Deelnemers kwamen overal vandaan.
Ondanks dat men pas kon starten om 09.00 uur, was de eerste deelnemer er al rond 08.00 uur.
Dat was Simon Gijsbertsen ( 39) uit Ermelo. Dit was zijn vierde tocht dit jaar. Vorige week Ermelo en daarvoor Montferland en Groesbeek.
Gijsbertsen wil altijd graag vroeg aan de start verschijnen.
Zijn echtgenote werkt in de zorg en om de week heeft zij een vrij weekend. Zo ook dit weekend. Daarnaast heeft Gijsbertsen twee kleine kinderen en het voordeel van vroeg starten is dat je dan nog leuke dingen met je gezin kunt doen. Gijsbertsen ging voor de 60 km. Na afloop gaf hij een groot compliment aan de organisatie. Uitstekend uitgepijlde route, oversteekplaatsen prima bezet en ik heb zelfs nog een wild zwijn gezien.

De jongste deelnemer was Kai Mentink (5 jaar) uit Vaassen. Hij mocht bij zijn opa Wil Dieker (63) achter op de tandem zitten en samen hebben ze zonder problemen de 30 km volbracht.

Bert Splinter (64) en Ton van Ass (60), beiden uit Vaassen, trekken iedere zaterdag samen de bossen in, maar gaan niet zozeer voor georganiseerde tochten. Maar na de Gisola Emster Veldtoertocht denken beide heren daar anders over. Ik heb respect voor de organisatie, alles is super aangegeven en dan hebben we het nog niet eens over de verzorging, zegt van Ass. Volgend jaar komen we zeker weer.

Opmerkelijk was dat er zoveel dames meededen.
Heleen Wagenvoort (48) uit Oeken en Annemiek Smit (42) uit Amersfoort zijn ondanks dat ze niet bij elkaar in de buurt wonen, dikke vriendinnen en kwamen voor de eerste keer naar Emst. En we komen volgend jaar terug. Prachtige omgeving. Alles is uitstekend geregeld van verkeersregelaar tot verzorgingspost.

Heel veel aandacht trokken Marieke (51) en Marten (53) Hoffmann uit Amerongen. Ze fietsten de 45 km samen op een tandem. Iedere week doen we ergens mee. Het mooie van een tandem is dat we altijd gelijk boven zijn en altijd gelijk aan de finish, zegt Marieke.

Bar End uit Apeldoorn was ook zeer goed vertegenwoordigd. Wekelijks fietsen de heren Gert Nijman, Gerrit Doeve, Peter de Ruiter en Dick van Luttervelt een tocht. Zonder problemen volbrachten ze de 60 km.

Leontien Coolegan en Marieke Vorstman kwamen uit Nijmegen en reden de 30 km. Achteraf zeggen de dames hadden we moeten kiezen voor de 45 km, want het ging ons vandaag wel heel gemakkelijk af.

Emsternaar Michael Pannekoek had niet zijn fiets in top conditie. Zijn voorwiel zat wat los en daarom heb ik de 30 km maar gefietst en niet de 45 km, zegt Pannekoek. Ik ben Emsternaar, maar ik ben nu op plekken geweest waar ik nog nooit geweest ben. Een verkeerde route nemen was vandaag niet mogelijk. Perfect uitgezet.

Volgend jaar zal de Emster Veldtoertocht verreden worden op zaterdag 18 oktober.

Met vriendelijke groet,

Henk Boeve
PR Emster Veldtoertocht
“Houdt de Ketting Strak”
Emst

html templates website templates