Reanimatiecursus

Het was even flink schrikken voor een aantal HDKSers toen begin vorig jaar Nico Telgen van zijn fiets viel doordat zijn hart niet meer goed
functioneerde. Gelukkig voor Nico kwam er op hetzelfde moment een fietsgroep van de Volharding uit Nunspeet langs die gelijk assistentie verleenden. Een van die leden herkende een aantal symptomen en begon met reanimeren totdat de ambulance was gearriveerd. Met Nico gaat het inmiddels weer goed, als ik het goed heb heeft hij een aantal shocks gekregen en heef t hij na een tijdje in het ziekenhuis een pacemaker of ICD gekregen die nu over zijn hartslag waakt.
Met dank aan de man uit Nunspeet, die een reanimatiecursus had gevolgd liep dit uiteindelijk goed af. Dit voorval zette verschillende mensen aan
het denken over hoe te handelen in zo’n situatie. Begin dit jaar was er een mogelijkheid om je aan te melden voor een reanimatie-AED cursus voor HDKS leden. Er melden zich een tiental leden voor de avond die op 1 mei in de Wieken in Vaassen werd gehouden.
Een oud militair, Ben Wolsen als ik het goed onthouden heb, gaf duidelijke uitleg over wat we deze avond gingen doen. Eerst een deel theorie over het hoe en waarom van reanimatie en hoe te herkennen of iemand echt een hartfalen heeft of dat er iets anders aan de hand is. Opvallend waren de vele praktijkvoorbeelden die hij aanhaalde in zijn uitleg over herkenning van en hoe te handelen in zo’n situatie.
Ook de defibrillator ofwel AED werd behandeld, hoe deze werkt en wat het apparaat wel en niet allemaal kan. Er blijken dus nog vele verschillende types in omloop te zijn maar de werking is nagenoeg gelijk. Deel twee van de avond was de praktijk, dus werden er een tweetal gewillige slachtoffers uit de koffer gehaald. Na een duidelijke uitleg hoe te handelen mochten wij als cursisten aan de slag middels een rollenspel. Dan blijkt maar al te snel dat bepaalde handeling niet juist worden uitgevoerd of snel vergeten worden. Maar door het constant herhalen van de basishandelingen van het vijf stappenplan, en steeds een stapje verder, ging het menig cursist steeds beter af.
Ook nu kwam de AED er weer bij en werd geleerd hoe deze te bedienen en het beste aan te brengen. Vooraf denk je bij het horen van de gereserveerde tijd nog, dat word een lange zit. Als de cursusleider er uiteindelijk een punt achter zet en tevreden is over ons handelen blijkt de klok inmiddels ruim drie uur verder te staan. Alle cursisten krijgen een certificaat aan deze avond met goed gevolg te hebben deelgenomen. Doel van de hartstichting is dat iedere deelnemer zich aanmeld bij ‘hartveilig wonen’. Men krijgt dan via SMS een bericht als er iemand met hartproblemen in je buurt is, je kunt dan de dichtstbijzijnde AED ophalen en hulp bieden. Van de aanwezige cursisten heeft geen van allen deze
intentie, zij willen weten wat te doen als de situatie zich in hun aanwezigheid voordoet. Niet de situatie opzoeken.
Een bijzonder leerzame avond voor iets wat je eigenlijk nooit hoopt mee te maken, en dat kan ik helaas uit eigen ervaring vertellen. Ook ik heb het in vroegere jaren ooit geleerd, maar in de loop der jaren zijn de regels nog wel eens veranderd. Het is dan goed om alles nogmaals goed te oefenen en aanleren door een aantal malen te herhalen.

Sander Pannekoek