Paasrit 31-3-2013

Paasrit stond er op de kalender, het had net zo goed de Kestrit kunnen zijn gezien de weesomstandigheden. Het zou zelfs een historische rit worden, het was de koudste 1e Paasdag sinds 1901. Pietje Paulusma had het al voorspeld maar bij het opstaan toch maar gelijk een blik door de gordijnen of hij gelijk had. Mooi droog maar wel een beetje fris, een blik op de buienradar leert dat er wel wat neerslag aan zit te komen. Na het gebruikelijke ochtendritueel nog maar eens een blik op de radar en de HDKS website, weinig nieuws. Na nog wat heen en weer lopen tussen raam en scherm gaat de knop om en gaan we omkleden en klaarmaken voor vertrek. Net voor vertrek druk ik nog eens op F5 van het toetsenbord en zie tot mijn verbazing staan dat de Paasrit niet doorgaat en men rechtstreeks naar de Loarkit kan komen. Sta ik daar in vol ornaat met een tiental kledingstukken over elkaar getrokken.
Gezien het geringe aantal kijkers op de website deze ochtend besluit ik zoals gepland naar het noorden af te reizen. Er zijn immers altijd nog wel wat mensen die een traditie in ere willen houden. Toch stonden er nog 24 fietsers op het Willie van Essenplein te trappelen om het wegseizoen te openen, kan ook van de kou geweest zijn natuurlijk. De thermometer kwam amper boven het nulpunt uit en mede daardoor leek het alsof alle fietsers in de afgelopen winter een beetje waren aangekomen. Voordeel is wel dat je niet hoeft te twijfelen wat je eens aan zou trekken vandaag, gewoon zo veel mogelijk laagjes over elkaar.
Eenmaal op pad begon het ook nog licht te sneeuwen en dat maakte het voor de plaatjes wel heel bijzonder, een aantal jeugdleden had zelfs een Kerstmuts op de helm geknoopt. Er werd door de bossen richting Vierhouten gereden om nog een beetje in de beschutting van de bomen te kunnen fietsen, wel kale bomen helaas. In Gortel haakte de familie Gorkink en Willie van Essen af en zochten de bospaden op, zij vonden het nog zonde voor hun racefiets en waren op de dikkebandenfiets gekomen. Het werd een rondje Stakenberg – Elspeet en toen werd er weer richting huis gekoerst om niet al te veel af te koelen en de warmte van de Loarkit op te zoeken. Bij de tweede passage van Gortel lag daar
zelfs een laagje sneeuw in de bermen. IJscoman Rozeboom had er deze dag ook niets te zoeken, je hoefde slechts je hand door de berm te halen wilde je een ijsje likken.
Bij aankomt op ’t Loar stonden ons daar al de nodige familie en andere leden op te wachten, of beter gezegd, zaten in de warme ‘Loarkit'. De tafels vol eieren en lekkere broodjes vonden gretig aftrek en met een warme bak koffie of thee kwamen de fietsers weer op temperatuur.
‘Paashaas’ Henry Jacobs had dit jaar zijn hazenpak niet aangedaan maar wel de eieren voor de kleintjes verstopt en voor wat prijsjes gezorgd. Er werd door de kleintjes fanatiek gezocht naar de goed verstopte eieren, zo goed zelfs dat de Paashaas het zelf niet meer wist.
Jaap Fleming wist nog een aantal mensen enthousiast te krijgen voor het weekend Limburg zodat er voldoende deelnemers waren om het te kunnen laten gaan.
Gelukkig raakten we niet ingesneeuwd op ’t Loar en kon een ieder na een bijzondere opening van het fietsseizoen 2013 weer voldaan huiswaarts keren.

Sander