Rabobank Sportsbalmcross 10-11-2012

Door Henk Boeve

Johan Wagenaar (Epe) werd zaterdag op magistrale wijze winnaar van de Rabobank Sportsbalm Cross in Epe voor mountainbikers.
Zus Hester deed niets voor haar  broer onder, want zij werd winnaar bij de dames.
Bij de jeugd zegevierde Twan Wagtelenberg uit Heerde.
De organisatie van de19e Rabobank Sportsbalm Cross was in handen van wielerclub “Houdt de Ketting Strak” uit Emst.

Zeer opmerkelijk was het rijden van het jeugdige wielertalent Romy Berends uit Emst.
Romy Berend is pas 14 jaar oud en is al diverse keren Nederlands Kampioen geweest in haar leeftijdsklasse.
In principe mocht ze zaterdag meedoen bij de jeugd tot en met 16 jaar, maar dat wilde ze niet. Ze wilde absoluut starten in de categorie mannen/vrouwen en dat deed ze op een voortreffelijke manier.
In een sterk veld van 30 deelnemers eindigde ze op een keurige vijfde plaats en in de categorie dames werd ze tweede.
In de eindsprint werd Berends bij de dames met een banddikte verslagen door Hester Wagenaar.

Bij de mannen had winnaar Johan Wagenaar een voorsprong van ruim 6 minuten op nummer twee, Jasper Pannekoek uit Vaassen.
Vanaf het startschot nam Wagenaar de leiding en stond die ook niet meer af.
Om de tweede en derde plek was het een strijd tussen vader en zoon Sander en Jasper Pannekoek.
Dan lag vader Sander weer enkele meters voor en een ronde later was het zoonlief Jasper. Het was steeds stuivertje wisselen door beide heren.

Volgens Gert Tellegen was het parcours 2.8 km lang.
Winnaar Johan Wagenaar heeft 8 ronden gereden en zijn eindtijd was 53.18.52
Deelnemers moesten 45 minuten fietsen + 1 ronde.
Er zijn 5 renners in dezellfde ronde gebleven, te weten Jasper Pannekoek, Sander Pannekoek, Hester Wagenaar, Romy Berends en haar vader Jeroen Berends.
Nog nooit hebben er 6 dames aan de start gestaan.
Mattijn Stegeman reed in de 1e ronde verkeerd.