Wassink BV Emster Veldtoertocht(zaterdag 21 oktober 2006)

Het was op deze dag goed weer.
De opkomst was goed; voor het eerst werd de grens van 1000 deelnemers gehaald (1016 inschrijvingen).
De reacties van de deelnemers waren gelukkig ook goed en de organisatie met 70 vrijwilligers is daar uiteraard blij mee. 



Maarten Tjallingii en vriendin onder de vele deelnemers

drie van de vele vrijwilligers

Er zijn rond dit evenement foto's gemaakt door:

Sander Pannekoek

Ruud Sleper

 

 

 

De fietsdrager van SPINDER FALCON is gewonnen door Christiaan van Splunter uit Westerland (Noord Holland).
klik hier voor de overhandiging

Woensdagmiddag kreeg de organisatie een telefoontje van een van de grondeigenaren met de mededeling dat van bepaalde paden geen gebruik mocht worden gemaakt. Donderdagmiddag is hierover overleg geweest en heeft men naar alternatieven gezocht. Dat betekende een inkorting van het parkoers dat op een ander deel weer "terugverdiend" moest worden. Het is de organisatie binnen één dag gelukt om alles weer rond te krijgen. Alleen de 25km route, die al wat te lang was, komt nu op ruim 28 kilometer uit.










De organisatie van de 6e Wassink BV Emster Veldtoertocht had stilletjes gehoopt op rond de 1000 deelnemers.
Zeg wel stilletjes, want Veldtoertochten in Hattemerbroek en Apeldoorn gaven aan dat het aantal deelnemers sterk terug viel. Beide tochten mochten rond de 500 deelnemers verwelkomen.
Maar dat de Wassink BV Emster Veldtoertocht met de maximale 2 NTFU sterren hoog bij de deelnemers staat aangeschreven, blijkt nu wel, want maar liefst 1016 mountainbikes kwamen zaterdag aan de start. Een absoluut record voor de Emster Veldtoertocht.
Zes jaar geleden werd gestart met iets meer dan 400 deelnemers. Ieder jaar nam het aantal deelnemers toe. Nu is dan de magische grens van 1000 deelnemers gepasseerd. En wat gaat er de komende jaren nog gebeuren. Gaat het naar 1200 deelnemers of misschien nog wel meer?
De organisatie kan het aan, want dat staat als een huis. Daarbij komt dat er gebruik gemaakt mag worden van sportpark ’t Hanendarp.
En die heeft alles. Schitterende kantine, ruime kleedkamers. Gelijk na de start zit men midden in het bos en niet te vergeten de uitstekende parkeer mogelijkheden.
Dit jaar mocht men voor het eerste gebruik maken van een groot stuk weiland van de Fam. Stegeman aan de Vaassensebinnenweg. Een grote uitkomst. Daarnaast stelde de Fam. Nijboer aan de Hanendorperweg een stuk weiland beschikbaar voor zowel de deelnemers aan de Veldtoertocht als leden van voetbalvereniging Emst. Daardoor kon de parkeerplaats van vv Emst helemaal auto vrij blijven en was helemaal beschikbaar voor de mountainbikes.
De deelnemers waren dan ook vol lof. Maar dat was het niet alleen. Ook de route aanduiding zag er uitstekend uit. Want zoals een deelnemer na afloop opmerkte dat je wel blind moest zijn om verkeerd te rijden. Dit jaar voor het eerst de 60 km naast de gebruikelijke 25 en 45 km.
En we wisten niet wat we hier van konden verwachten, zegt een blije coördinator Hermen Jan Petersen na afloop. Deelnemers konden starten vanaf 09.00 uur, maar zo rond 10.00 uur kreeg ik al een telefoontje van de eerste verzorgingspost dat er al 150 deelnemers gepasseerd waren. Uiteindelijk kozen 270 renners voor de 60 km. Het meest in trek was de 45 km, want daar deden 548 deelnemers aan mee. Voor de 25 km hadden zich 136 deelnemers ingeschreven en 62 personen wisten bij de start niet welke afstaand ze wilden fietsen. Totaal dus 1016 deelnemers.
Onder de deelnemers zat ook de winnaar van de ronde van België, Maarten Tjallingii. Deze geboren Fries en thans woonachtig in Arnhem, fietste samen met zijn vriendin de Wassink BV Emster Veldtoertocht.
Benelux cup winnaar Michiel Berends uit Epe opende deze zesde editie. Samen met zijn broer Jeroen fietste hij de 45 km.
Dit jaar voor het eerst heeft de organisatie een telling onderweg laten plaats vinden om te kijken of er veel “zwartrijders” meereden.
En dat was helemaal te verwaarlozen.
Deelnemers kwamen niet alleen uit de omgeving, maar ook uit België, Lexmond, Breda, Hillegom, Nes (Ameland), Enkhuizen, Veenendaal, Leeuwarden, Sneek, Odijk, Den Helder etc. etc.
In 2007 zal deze Wassink BV Emster Veldtoertocht zeer zeker een vervolg krijgen en wel op zaterdag 20 oktober 2007.

Henk Boeve