Workshop Fietsonderhoud bij Stappenbelt
(verslag: Sander Pannekoek - foto's: Ruud Sleper)

Dinsdagavond 7 februari, technische avond bij Stappenbelt fietsen in Apeldoorn

Aangekomen aan het Kanaal Noord stonden er al enkele “oudere” kwijlende mannen bij een paar mooie fietsen in de verlichte winkel. Hartelijk begroet door Gert met een kop koffie traden wij ook binnen in deze “snoepwinkel” voor de fietsliefhebber. 13 Man in totaal kwam er op af om eens van de vakman te horen hoe je nu een fiets afstelt en vertroetelt. Gert Stappenbelt heette ons welkom en zou samen met zijn monteur Bert-Jan de Bruin de avond verzorgen.
Een nieuwe fiets stond in de werkplaats klaar om gemonteerd te worden, “en dan beginnen we met frezen en vlakken”. Verbaasde blikken keken elkaar aan, voor velen zegt deze term helemaal niets. Anderen komt het wel (vaag) bekend voor, als timmerman heb ik hier toch een heel andere voorstelling van dan de fietsenmaker. Maar deskundig wordt er uitgelegd en voorgedaan dat deze handeling veel gekraak en ergernis kan voorkomen. Hierna kan de trapas erin, met Shimano pasta, speciaal gereedschap en beleid een fluitje van een cent. Een kind kan de was doen, mits je weet hoe en heel wat simpeler dan 25 jaar geleden met al die losse kogels en onderdelen.
De achterderailleur, voor velen lastig goed te krijgen. Voor Bert-Jan is dit dagelijks werk en doet dit rustig en duidelijk uit de doeken. Stap voor stap word ook dit doorgenomen en zelfs als redelijk ervaren sleutelaar pik je hier en daar weer en goede tip op. De voorderailleur en de ketting volgen en alles wat hiermee samenhangt. Eén tip, alles met een soepele en zachte hand (zeker bij carbon) monteren in de juiste volgorde en je fiets loopt als een zonnetje.
Altijd goed luisteren naar de vakman kan heel leerzaam zijn, voor een ander gaat dit af en toe net even te ver. “Ik kom binnenkort wel met mij fiets langs, hier begin ik niet aan” zegt een van de belangstellenden.
De rest hing aan de lippen van Bert-Jan, af en toe aangevuld door Gert met zowel technische als praktijkgerichte informatie. Gaandeweg de avond werd de hele fiets behandeld en kwamen er vele vragen over hoe een en ander het beste uitgevoerd kan worden. Zelfs het richten van een wiel word nog even voorgedaan, dit is echter zo´n secuur werkje dat je daar wel een hele avond voor uit kan trekken. En dan kun je het nog niet word ons duidelijk gemaakt, gevoel, ervaring en veel geduld is hier voor nodig. Dat deze mensen hun vak verstaan bewijst het verhaal van een wereldfietser, na elke reis kwam hij weer klagen over de gebroken spaken. Gert en Bert-Jan waren net in Zwitserland bij DT (een spakenfabrikant) geweest en daar van een ervaren man geleerd hoe je een echt sterk wiel moest maken. Een prof had een heel seizoen met zijn wiel gereden zonder dat die nagespannen hoefde te worden. Nadat men bij Stappenbelt een nieuw wiel voor hem had gemaakt kwam hij na thuiskomst wel weer langs. Maar nu om te vertellen dat het wiel nog perfect in orde was, en dat al weer na drie lange tochten.
Al met al een leuke en informatieve avond, er waren weinig vragen meer over. De een zal het geleerde in de praktijk willen brengen, de ander weet nu zeker dat dit toch echt een werkje voor de vakman is.
Onze voorzitter bedankte de beide heren met een fles wijn en informeerde alvast naar de prijs van een nieuwe fiets. Nog even een rondje door de winkel, die hele mooie droomfiets vasthouden, het prijskaartje zien en naar huis met de vraag, hoe breng ik dit best over????