De 5e Emster Veldtoertocht
Zaterdag 22 oktober

Het is een mooie ATB-dag geworden.

Ondanks de heftige regenval in de nacht van vrijdag op zaterdag lag het parkoers er goed bij. Af en toe wat modderige passages, maar zonder modderspatten huiswaarts keren na een veldtoertocht kan natuurlijk ook niet. In totaal waren er 907 deelnemers en dat waren er zo'n 100 meer dan in het voorafgaande jaar.
Er waren een paar pechgevallen met de fiets en een ongeval met een sleutelbeenbreuk (en een kapotte helm (zie rechtsonder)).

De Emster Veldtoertocht is de twee sterren van de NTFU dubbel en dwars waard.
Dat bleek zaterdag tijdens de 5e Emster Veldtoertocht.
Twee sterren is het maximale wat je kunt behalen bij de Nederlandse Toer Fiets Unie.
Zaterdag was een controleur van de NTFU een van de 907 deelnemers.
Deze controleur geeft punten voor een groot aantal zaken, van hoe is de veiligheid van de deelnemers geregeld, zijn alle benodigde vergunningen aanwezig, zijn de verkeersregelaars gecertificeerd, hoe is de aanduiding van de route, hoe zit de organisatie in elkaar en ga zo maar door.
Om twee sterren te krijgen heb je minimaal 101 punten nodig en maximaal kun je er 125 krijgen.
Na het optellen van de punten van de controleur bleek dat de Emster Veldtoertocht een puntentotaal had gekregen van 116. Als je er maximaal 125 kunt krijgen en je krijgt er 116, dan behoor je wat Veldtoertocht absoluut tot de top van Nederland.
Een groter compliment kon de organisatie na afloop dan ook niet krijgen.
Coördinator Hermen Jan van Petersen was dan ook een bijzonder gelukkige man.
“Ik wist dat we eigenlijk wel veel punten zouden krijgen, maar zoveel, dat had ik niet verwacht. We hebben overigens ook een geweldig team. Weken zijn de uitzetters Sander Pannekoek, Igno Dieker en Ruud Sleper bezig geweest in de bossen om het parcours uit te zetten. Alles moest tot in de perfectie er uit zien. En daarin zijn ze volledig geslaagd. En wat denk je van de locatie. Voetbalvereniging Emst stelt haar complete complex beschikbaar. Deelnemers kunnen dan gebruik maken van alle faciliteiten, zoals kleedkamers, douches en noem maar op. Ook de medewerking van de buren mag wel eens genoemd worden. Spontaan stellen Henry Nijboer en Gert Pannekoek hun weilanden beschikbaar om de auto’s te parkeren. Elders is het parkeren altijd een probleem, zegt van Petersen”.
De 907 deelnemers kwamen uit de regio, maar ook van heinde en verre. Plaatsen als Amsterdam, Uithoorn, Barneveld, Stadskanaal, Breda, Valkeveen, Rouveen, Deventer, Zwolle, Apeldoorn stond regelmatig op de inschrijfkaarten. Jammer genoeg moest een deelnemer uit Apeldoorn met een gebroken sleutelbeen vroegtijdig de Emster Veldtoertocht verlaten. Ook nu bleek weer dat het unieke veiligheidssysteem in het parcours geweldig werkte, want binnen een mum van tijd was er verzorging aanwezig.
Zeer ingenomen is men ook met de vele sponsoren van de Emster Veldtoertocht. Iedere deelnemer deed gratis mee aan een verloting van een Spinder fietsendrager van 299 euro. Deze werd gewonnen door een deelneemster uit Dronten. Tijdens de rit zijn veel foto’s gemaakt. Zoals het er nu uitziet, zal de 6e Emster Veldtoertocht gehouden worden op zaterdag 21 oktober 2006. Wie weet wordt dan de 1000 grens wat deelnemers betreft overschreden.
Henk Boeve

Foto's gemaakt op het parkoers zijn hier te zien (van Gerrit Stokkers).
Foto's gemaakt rond de kantine van VV Emst zijn hier te zien (van Ruud Sleper)
Foto's gemaakt in de buurt van de controlepost zijn hier te zien (van Sander Pannekoek)

 

Er was een verloting op het nummer van het inschrijfformulier.

 


De winnaar van de SPINDER fietsdrager werd mevrouw Pepping uit Dronten. Ze was al weer thuis toen ze het nieuws te horen kreeg. Haar zoon had de nummers gecontroleerd en gezegd dat ze geen prijs hadden (vader had 886, hij 887 en zijn moeder zou dan 888 hebben, dacht hij). Zij had echter twee inschrijfformulieren gehad n.l. 888 en 889. Waarvan ze de laatste gebruikt heeft en die had het winnende nummer (889). Maar ze is weer naar Emst gekomen om de prijs in ontvangst te nemen.

 

 

En waar kwamen die 907 deelnemers zoal vandaan?
Leerdam, Purmerend, Amsterdam, Hoogland, Ruinen, Haarlem, Badhoevedorp, Uithoorn, Bovenkarspel, Leeuwarden, Meerkerk, Den Haag, Zuidwolde Leimuiden, Zaandam, Albergen, Enschede, Hasselt, Mijdrecht, Gendt, Sneek, St.Nicolaas, Venray, Medemblik, Zwijdrecht, Haalderen, Katwijk, Maastricht, Vught, Langerak, Ufflete, Swifterband, Nieuwegein, Bunschoten, Rouveen, Zutphen, Lemmer.
Verder veel deelnemers uit Kampen en Wezep/Oldebroek.