Posbankrit
Zondag 19 september
Start 8:30 uur Hoofdweg 35 Emst

Op deze zonnige zondag morgen staat de gezamenlijke Posbankrit op het programma. De avond en nacht ervoor is er veel regen gevallen dus kans op veel lekke banden. De weersvoorspellingen voor deze zondag waren ook zo dat er mogelijk in de middag ook nog wat regendruppels zouden kunnen vallen (hetgeen wel gebeurde maar niet tijdens de rit). Rond half negen staan er 15 fietsers aan de start (1 dame en 14 heren). Mijn dochter was de 18e jarige en had een feestje gegeven, welke met veel lawaai (buiten achter het huis onder grote partytenten) en tot in de kleine uurtjes doorging. Volgens onze achterbuurman Aart Koetsier had de buurt echt niet kunnen slapen (ik denk dat hij zo mooi vooraf al een excuusje had gemaakt als de rit hem te zwaar zou worden). Punt was wel dat ik zelf ook niet zo fit aan de start stond (te laat naar bed en te veel alcoholisch vocht genomen). Opvallend en tegelijk mooi was dat er vandaag geen echte snelle fietsers van de partij waren. Het bleek dat de snelle heren aan het trainen waren in Dronten voor het NK van 25 september.

Zo kon het dus gebeuren dat er met een mooi tempo richting Vaassen werd gereden. Ja hoor krijg ik een lekke band bij de rotonde bij “Gies van de Gisola “. Iedereen na 2 km al van de fiets en snel wisselen van binnenband. Het was mijn enige reserve want ik had de andere thuis laten liggen. Tim Witteveen mopperde nog wat over het feit dat we al zo snel een lekke band hadden en dat we de spullen van de fiets, inclusief de banden goed, voor elkaar moest hebben. Later op die dag heb ik van Tim helemaal niets meer gehoord over het voor elkaar hebben van de spullen. Hoe is het mogelijk Tim dat je zelf tweemaal lek rijdt en dat tot overmaat van ramp ook je vader Rein nog lekt rijdt (gelukkig hadden de mederijders van HDKS samen nog voldoende reservebanden over om de Witteveens op de fiets mee naar huis te nemen). Het ging zoals gezegd met een rustig tempo (tussen de 28 – 31 km/h) richting Hoenderloo. Net voor het wegrestaurant van “Van der Valk” gaat het omhoog en is de eerste en enige uitvaller van de dag een feit. Tijdens de klim zit alleen de ex-voorzitter achter mij en voor mij rijdt Harry Gorkink.

Op het moment dat ik Harry in haal roept hij dat hij terug gaat naar huis. Het klonk erg verkouden en zijn benen hadden ook al het beste gehad volgens Harry. Het overhalen van we gaan vandaag samen uit samen thuis werkte niet bij Harry. Dus zonder de zieke Harry ging de rest naar de Posbank. Bij de Emma piramide gaat het stijl omhoog en weer moet ik eraf. Willy sr. en ik worden omhoog gepraat door Gerrit Schurink en zij schoonzoon Remon van Zuuk. Ik wist niet dat Gerrit naast hard fietsen ook kan inpraten op de zwakke klimmers die de lucht nog hard nodig hadden.
Op de top van de Emma piramide gaan we hard naar beneden. Ik merkte niet dat het wegdek zo nat was ( de zonnebril gaf het niet als nat aan maar wel donker). Gerrit Schurink riep wel van “kiek mar uut ’t is glad”. Maar voor Belocki (Tinus v H te E.) was het al te laat net als Belocki ging hij bij de scherpe bocht rechtdoor in de berg en smaakte tegen de grond in de berm. Gelukkig alleen wat schrammetjes bij de pols en zelfs geen kapotte kleding.

Op de Posbank wordt buiten op het terras, want het weer was goed, de koffie genuttigd en de bidons weer met water gevuld. Net als in 2003 krijgen we als groep het aanbod om de koffie (iedereen wil tenslotte 2 kopjes bij HDKS ) in koffiepotten te bestellen. Uit de ervaring van 2003 willen we dan wel de garantie van de ober dat iedereen 2 bakkies heeft. Dit is akkoord en komen de potten op tafel (waar maak je dat nog mee dat de potten op tafel komen). Maar net als in 2003 komen we weer 1 kopje koffie te kort en wel voor onze kersverse voorzitter Wim Schakelaar. Heel vriendelijk zegt Wim tegen de ober je mag kiezen of ik betaal 1 bakkie koffie of ik betaal er 2 als je me nog een kopje ophaalt. De ober mopperde wel even, maar wist dat een vooraf gewaarschuwd man voor 2 geldt en haalde braaf een verse kop voor Wim op. Wim dronk zijn bakkie op en inmiddels werd door de rest een sanitaire stop gemaakt en de bidons gevuld. De hele groep weer op de fiets en in een mooi tempo ging de rit terug naar Emst. Dit keer via Beekbergen en Apeldoorn.

Bij het tankstation in Ugchelen wordt nog een korte pauze ingelast . De voorzitter Wim was zijn 2-de bakkie nog niet kwijt en anderen hadden de bidon of de maag leeg (Bert Keizer kocht veel energie in repen, waardoor hij niet meer thuis hoefde te lunchen).

Al met al was het een leuke rit, met goed weer, lekkere koffie, genoeg kilometers, goed aangepast tempo voor de hele groep, met voldoende lekke banden 4x om even in de zon te staan ( Gerrit en Jaap rijden hiervoor graag een 100 meter verder). Ook Aart heeft ondanks de slechte slaap gewoon de rit volbracht. Zelf heb ik weinig nadeel gehad van de korte narust en het te veel aan alcoholische drank. Deze HDKS groepstocht is zo’n sociale rit dat die gewoon weer op de kalender moet voor 2005.

Hermen Jan van Petersen