De 4e Emster Veldtoertocht
Zaterdag 13 november
Start 9:30 uur Sportpark 't Hanedarp

Ondanks de zeer slechte weersvoorspelling, regen, hagel en wind, kwamen zaterdag toch nog 815 mountainbikers naar het fraaie sportpark ’t Hanendarp om deel te nemen aan de 4e Emster Veldtoertocht.
Met dit aantal was de Veldtoertocht commissie van Houdt de Ketting Strak zeer tevreden.
Volgend jaar wordt de 5e tocht gehouden op zaterdag 22 oktober en dan hebben ze geen concurrentie van een tocht in Ede, Gieten en met name de tocht in Nijverdal/Holterberg.
Dan zal de grens van 1000 deelnemers zeer zeker doorbroken worden.
De deelnemers kwamen van heinde en ver.
Denk hierbij aan Amsterdam, Leeuwarden (120km), Assen, Oostwol (ver boven in de provincie Groningen, 165 km), Bergen op Zoom, Breda (150km), Eindhoven Haarlen, Enkhuizen, Wervershof (ligt in Noord Holland 160 km) Markelo, Bunschoten.
Maar ook kwamen heel veel deelnemers uit de regio, zoals Epe, Vaassen, Nunspeet, Heerde.
Opmerkelijk was dat er veel deelnemers kwamen met Ermelo als woonplaats.
En alle deelnemers waren uitermate te spreken over de tocht. Een schitterende omgeving, veel variatie, stukken waar het erg pittig was, afgewisseld met wat minder pittige stukken.
Op alle gevaarlijke punten stonden verkeersregelaars die de deelnemers hielpen de weg over te steken.
Velen roemden ook de locatie van sportpark ’t Hanendarp, waar de deelnemers van alle faciliteiten gebruik mochten maken, zoals kleedkamers en douches. Ook het parkeren naast het sportpark vonden de deelnemers bijzonder prettig.
Ook kregen de uitzetters van de Emster Veldtoertocht een compliment. De rit was volledig met zeer opvallende pijlen uitgezet. En zoals een deelnemer zei; “Je moet wel blind zijn om hier de route kwijt te raken”.
De uitzetters hadden dit jaar heel veel extra gedaan aan de veiligheid van de deelnemers.
Zo was het gehele parcours in zones ingedeeld.
En dat heeft zijn nut meer dan bewezen.
Een van de deelnemers, mijnheer Spijkerboer uit Oldebroek sloeg over de kop.
Daar iedere deelnemer een route beschrijving had meegekregen met daarop het alarmnummer voor deze tocht, konden andere deelnemers snel dit nummer bellen. Binnen vijf minuten waren de hulpverleners aanwezig.
Daar de heer Spijkerboer op dat moment nog helemaal dizzy was en niet wist waar hij was, werd hij afgevoerd naar het sportpark ’t Hanendarp waar een verpleegkundige de heer Spijkerboer verder onderzocht.
Zij constateerde o.a. een forse wond boven het oog en Spijkerboer werd doorverwezen naar het ziekenhuis in Zwolle om de wond te laten hechten. Ook werd de echtgenote gebeld, die haar man kwam ophalen.
Bijzonder ingenomen was de Veldtoertocht commissie met de belangstelling van het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Epe.
Het was wethouder Jan Berkhof die een kijkje kwam nemen en de organisatie feliciteerde met de 4e Emster Veldtoertocht.
De altijd zeer kritische districtscoördinator van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) , te weten Evert van Welsum, feliciteerde na afloop de Veldtoertocht commissie van Houdt de Ketting Strak met deze 4e Emster Veldtoertocht.