Bart Kamphuisrit
Maandag 30 augustus
Start 18:15 uur Kievitsveld, Emst

Aan het eind van de natste zomer ooit sinds de uitgebreide waarnemingen van 1951 stond de Bart Kamphuisrit gepland. De regen had al goed zijn best gedaan op deze maandag en aan het begin van de avond trok een fors regen- en onweersgebied over onze streek. Epe kreeg de volle laag en ook tegen half zeven werd het Kievietsveld nog even flink getroffen, maar in Vaassen bleek het weer erg mee te vallen. Slechts 12 deelnemers stonden aan de start van deze rit. Maar dat zijn dan wel de echte ijzervreters, de klasbakken met hoofdletter K, de derailleurjunkies, de verslaafden aan de bidon, de hunkeraars naar een splijtende demarrage. Kortom de mannen met kloten, waarvan er maar liefst twee tot vrouwelijke geslacht behoorden!
Het was droog toen Hermen-Jan van Petersen als eerste vertrok voor een rit over onbekende afstand. Het eerste deel van de tocht ging langs het kanaal richting Apeldoorn. Na zo’n 6 kilometer splitste het parkoers zich. Route A (25.2 km/u) ging bij de Ramsbrug rechtsaf en kronkelde vanaf hier via Vaassen terug naar het Kievietsveld. Route B (29.0 km/u) en Route C (32.0 km/u) hadden beide een extra lus om aan de andere kant van de Ramsbrug uit te komen en dan dezelfde weg weer af te leggen als Route A. Op deze manier is er voor iedere renner wel een geschikt gemiddelde te vinden.
Henrie Nijboer had vooraf bij de ex-voorzitter eens geïnformeerd naar het karakter van de rit en was op zijn ATB verschenen. Willie had hem verteld dat er een paar rondjes rond Kievietsveld gereden werd. Dat doet inderdaad onze jeugd en misschien rekende Willie hem daar nog bij. Henk Boeve was er ook en dat op z’n racefiets die al ouder is dan onze vereniging. Gerrit Kroes en Hans Bouwmeester arriveerden zoals gebruikelijk in hun auto vanuit het hoge noorden van de Veluwe. Onze nieuwe voorzitter was er ook nog even, maar alleen om de start te zien want hij had een afspraak elders.
Tijdens de wedstrijd bleef het droog, al waren de wegen natuurlijk wel behoorlijk nat en moest er na afloop stevig gesopt en gepoetst worden op de renpaardjes weer schoon te krijgen.
Hermen-Jan kwam als eerste terug, kort erna gevolgd door Bas Huis in ’t Veld die toch twee-en-een-half minuut later gestart was. Cobi, Joop, Henk en Bart hadden al snel het gezelschap van elkaar opgezocht om kort voor de finish zich weer op te splitsen. Ze deden het lang niet slecht en waren voor in het klassement terug te vinden. Cobi dacht zelfs even gewonnen te hebben omdat haar naam nog niet genoemd was bij de uitslag toen alleen nummer één nog bekend gemaakt moest worden. Helaas bleek ik haar vergeten te zijn met haar achtste plaats die ze gescoord had. Sander Pannekoek won de wedstrijd en zat verrassend dicht bij de winnende tijd van 36 minuten en 10 seconden die voor elk van de drie routes gold.

Zes jeugdigen lieten zich niet door de regen afschrikken en kwamen naar het Kievietsveld voor een regelmatigheidsrit rond de recreatieplas. Er mochten 4 of 5 rondes van ruim 2100 meter gereden worden en wel in een zo’n gelijkmatig tempo, waarbij de snelheid er niet toe deed. De drie rondes die qua tijd het dichtst bij elkaar lagen werden vergeleken en iedere seconde verschil leverde 1 punt op. Degene met de minste punten was de winnaar. Hoewel het tijdens de wedstrijd droog was waren de paden nat, modderig en glibberig. En dat was te zien ook aan de jongens. Omdat Wil Dieker met vakantie was, werd zijn juryplaats ingenomen door de al ieder genoemde ex-voorzitter.

Na afloop gingen Anja en Sander nog wat kilometers maken nadat ze eerst de lucht met meteorologische kennersblik geïnspecteerd hadden. De rest ging naar huis waarbij de “Rode Stier” van Joop te maken kreeg met een scherp steentje en er dus een bandje gewisseld moest worden.

Ruud Sleper

Uitslag.
Er kon gekozen worden uit 3 gemiddeldes:
Route A: 25.2 km/u - Route B: 29.0 km/u - Route C: 32.0 km/u

1. Sander Pannekoek + 0.02
2. Hermen Jan van Petersen - 0.22
3. Henk Boeve + 0.23
4. Bart Steunenberg - 0.27
5/6. Joop van Lennep + 0.39
5/6. Anja Gorkink - 0.39
7. Hans Bouwmeester - 0.44
8. Cobi van Lennep + 0.45
9. Gerrit Kroes - 1.10
10. Ronald Koetsier + 1.45
11. Bas Huis in ’t Veld - 2.43
12. Henrie Nijboer (op de ATB) + 6.28

Winnende tijd moest 36.10 zijn.
Route A: 15.18 km - Route B: 17.48 km - Route C: 19.29 km

Uitslag ATB-jeugd:
1. Ronald van Amersfoort 4 pnt
2. Michel Bouwmeester 6 pnt
3. Tijs Pannekoek 8 pnt
4. Jeroen Hagen 10 pnt
5/6. Job Vermooi 30 pnt
5/6. Marcel Slijkhuis 30 pnt