Zondag 11 december 2011, rond halftien 'sochtends.

Op het Willie van Essen Plein heerst een gedempte stemming. Dat ligt niet aan het aantal ATB-ers want er staan ruim 20 renners in de startblokken. De buurvrouw van Willie heeft haar slaapkamerraam direct aan het plein en we gunnen haar de zondagsrust die ze nodig heeft.

Ik vertrek met nog 6 snelle jongens en snelle dame Natascha richting Epe, dus Rein voorop. De tweede groep volgt al snel.

We krijgen oponthoud. Er ligt een dunne boom dwars over het bospad en twee collega ATB-ers zijn er tegenaan gereden. Deze mannen willen de versperring opruimen maar wij schieten er nog snel overheen, we willen door.

Op de heide van de Dellen komen we onze tweede groep weer tegen maar al snel wordt er ook weer gesplitst. We schieten het bos in richting Elburgerweg maar dan komen we erachter dat we Sander Pannekoek en Wim Karman missen.

Even een stukje teruggefietst richting de heide maar we zagen ze niet. Gertie wist het zeker, "we hebben ze eraf gereden" en ik was al snel overtuigd dat dit aan de hand was. Is het ons dan toch een keer gelukt!

Maar de telefoon van Jan Dokter had hier goed bereik en Sander belde. We spraken af bij de kiosk aan de Elburgerweg alwaar we elkaar al snel troffen.

Ze waren hulpvaardig geweest en hebben meegeholpen met het verplaatsen van de boom. En gedacht van "die halen we wel weer in" maar volledig onderschat het moordend tempo waarin wij onze weg hadden vervolgd.

Het werd nog een prachtige dag. De route ging langs het Heerderstrand en de Leemkule. De zon kwam er nog even bij en het tellertje heeft bijna de 65 km. bereikt.

De koffie in de warme kantine van vv Wissel was goed maar de koude zuidwesterwind liet ons op de terugweg nog even flink zweten.

Arend Stegeman